Wat stress en kreeften gemeen hebben!

In dit verhaal vertelt de Joodse Rabbijn Abraham Twerski over hoe kreeften omgaan met stress. Hou je vast… Of liever gezegd, leer los te laten:

Rabbijn Twerski, die ook psycholoog is, zat op een dag bij zijn tandarts. Hij moest wachten op zijn beurt voor zijn jaarlijkse controle.

Op een tafeltje in de wachtkamer lagen een aantal tijdschriften. Hij pakte een van de bladen en begon er in te bladeren. Tot zijn oog viel op een artikel met een opmerkelijke titel: “Hoe groeien kreeften? ”

Aanvankelijk dacht hij nog: “wat kan mij dat schelen, hoe kreeften groeien”, maar begon toch te lezen.

Het artikel beschreef hoe kreeften eigenlijk hele zachte beestjes zijn, die leven in een harde, rigide schelp. Een schelp die ook niet kan groeien. Maar hoe kan een kreeft dan groeien?

Nou, wanneer een kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krap. Hoe harder de kreeft groeit, hoe krapper zijn plaats in zijn harde beschermende schelp wordt. Tot de kreeft enorm onder druk komt te staan en zich helemaal niet meer comfortabel begint te voelen.

Wanneer het de kreeft dan te veel wordt, vlucht ze weg naar een rots die geschikt is om zich onder te verschuilen / te verstoppen, zodat ze niet kan worden aangevallen door roofzuchtige vissen. Wanneer de kust veilig is, werpt de kreeft zijn veel te krappe schelp van zich af en produceert een nieuwe.

Maar ja… na een tijdje voelt die nieuwe schelp òòk niet meer comfortabel, en dan doet ze weer hetzelfde: terug onder de rots, weer een nieuwe schelp.

En opnieuw.

En opnieuw.

En telkens wordt de kreeft groter en groter.

De stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is dus dat ze zich… niet comfortabel voelt.

Ok, wat zou er gebeuren als kreeften dokters hadden?

Dan zouden ze misschien nooit groeien. Want elke keer dat de kreeft zich niet goed voelt, zou de dokter het een pijnstiller geven, zodat de kreeft zich opnieuw prima voelt.

Maar daardoor dus nooit zijn schelp af gooit…

Dus wat we ons eigenlijk moeten realiseren met dit verhaal, is dat net zoals bij de kreeft, momenten van stress en tegenslag tegelijkertijd ook momenten (en kansen!) van groei zijn. Wanneer we op een goede manier omgaan met tegenslag, kunnen we dit gebruiken om te groeien!

En dat is precies hoe we moeten leren omgaan met stress… én pijn.
Door de naam Rabbijn Abraham Twerski op YouTube in te typen, kan je het filmpje ook zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s