Stress en Burn-out

Veelal wordt gezegd dat je bij stress en burn-out (ofwel: emotionele uitputting) teveel hooi op je vork hebt genomen en niet genoeg of tijdig je grenzen hebt aangegeven. Dit klopt voor een groot deel zeker. Stress en Burn-out komt relatief vaak voor in Nederland. Ongeveer één op de acht werknemers heeft hier last van. Het wordt dan ook steeds meer gezien als een serieus maatschappelijk probleem.

Maar hoe beland je nu in een situatie van emotionele overbelasting? Vaak heeft dit te maken met prestatiedrang. Bijvoorbeeld: het ‘moeten’ genieten, carrière maken, jezelf vergelijken met anderen, of juist werk en commentaar aannemen en hier vervolgens hard mee aan de slag te gaan (ik laat me niet kennen!). Veelal heb je goede redenen om dit na te streven.. Bijvoorbeeld: bang om mensen te verliezen of te kwetsen, je status, of angst om niet ‘echt’ geleefd te hebben. Die redenen erg belangrijk voor je herstel na een stressvolle situatie of een burn-out.

Doordat veel stresshormonen je lichaam actief maken en houden, is het nodig dat je eerst een rustperiode in bouwt. Een overproductie van stresshormonen heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Deze stresshormonen hebben de tijd en ruimte nodig om zich te herstellen naar een gezonde dosering. Rust en ontspanning, maar ook sporten zijn helpend. Het gaat hierbij niet om ‘stil zitten’, maar om tijd te nemen voor waar je de hele tijd aan voorbij aan het lopen bent. Daarbij is therapie een belangrijk onderdeel in hoe je dit aanpakt. In de therapie zal verder stil gestaan worden bij de goede redenen voor het gedrag wat zichtbaar is en waar je in vastgelopen bent. Door woorden te geven aan en ruimte te bieden aan deze goede redenen zal zichtbaar worden waar je pijn zit en tekort gekomen bent. Door binnen de veilige haven van therapie een nieuwe ervaring op te doen in wie je werkelijk bent, in plaats van hoe jij (of je omgeving) je graag wil zien, wordt je kracht aangesproken. Je komt meer in je kracht te staan.

Wil je meer lezen over stress en burn-out? Kijk hier naast bij ‘Lees verder:’