Therapie

Individueel: Je bent vast gelopen en voelt je klem zitten. Een ongemakkelijk gevoel dat je alleen moet dragen en het lijkt alsof je dit niet kan delen. Je bent vooral bezig om je probleem en je pijn zo min mogelijk aandacht te geven en hebt daar allemaal trucjes voor. Maar het lukt je niet meer. Op meerdere gebieden in je leven loop je vast. Dan kan therapie je verder helpen. Door woorden te geven aan wat jij doet om je problemen te verzachten of juist uit de problemen te blijven wordt helder waar je in vast loopt. Therapie is bedoeld om te praten over de manier hoe je omgaat met je probleem en hier te leren op een andere manier mee om te gaan.

Je kan denken aan de volgende problemen:
○ afwijzing, gebrek aan zelfvertrouwen
○ gevoelens van leegte, betekenisloosheid
○ eenzaamheid, er niet bij horen
○ identiteitsproblemen
○ grenzen kunnen stellen, voor jezelf opkomen
○ stress, vermoeidheidsklachten
○ burn-out, vastgelopen voelen
○ depressieve klachten
○ onverwerkte gebeurtenissen en trauma
○ angstgevoelens
○ misbruik
○ verlies, verdriet en de verwerking van rouw

Relatie: Het lukt jullie niet meer om samen te praten, te luisteren naar elkaar en je kwetsbaar op te stellen naar elkaar. Het gevoel van onbegrepen te worden door de ander doen jullie besluiten om woorden in te slikken of juist heftig uit te spreken. De eenzaamheid in je relatie is voelbaar en juist dat is niet wat jullie willen. De verbondenheid met elkaar is weg. Natuurlijk zijn daar allemaal redenen voor en soms grote redenen, maar de wil om samen aan jullie probleem te werken blijft aanwezig. Dan kan relatietherapie helpend zijn. In de therapie is aandacht voor patronen in de relatie. Over en weer onuitgesproken verlangens of juist zelfbescherming omdat je toch al weet hoe de ander reageert. In je relatie voel je je ‘klem’ zitten, er is geen ruimte meer. Therapie is bedoeld om patronen helder te krijgen en op zoek te gaan naar waar de ruimte zit om te groeien. Zowel individueel als in je relatie.

Je kan denken aan de volgende problemen:
○ als je veel ruzie hebt of langs elkaar heen leeft
○ als je nog wel voor elkaar wilt vechten, maar steeds vastloopt in negatieve patronen
○ als je je niet meer gezien en gehoord voelt
○ als je elkaar niet meer begrijpt
○ als jij of je partner vreemd is gegaan
○ als je in je relatie steeds tegen je eigen verleden aan loopt
○ als je kinderen hebt en daar nog voor wilt vechten
○ als de verbinding ontbreekt en je je heel eenzaam voelt
○ als je je relatie nieuw leven in wilt blazen

Groep (krachtvoer) – voor mensen met spannings- en burn-out klachten: Spanning maken we allemaal mee in het dagelijks leven. Soms kan dit leiden tot klachten. Je kunt je werk niet goed meer uitvoeren, omdat je steeds die collega tegen komt waar je niet mee overweg kunt. Of je hebt steeds het gevoel dat mensen je ‘aan kijken’ als je door de winkelstraat loopt of op een feest bent. Je voelt je klein in het bijzijn van belangrijke mensen en doet erg je best dit te verbergen. Een paar voorbeelden dat stress met zich mee kan brengen. Soms ontwikkeld dit zich verder en vloeit het door in je gezinsleven. De overbelasting wordt groter en kan leiden tot een burn-out. In groepstherapie ontstaan situaties vergelijkbaar met het gewone leven. Krachtvoer wil zeggen dat je in deze groep datgene meekrijgt (het  “voer”) om verder te komen. Door onderlinge interacties wordt er van elkaar geleerd en ontstaat er ruimte om op een andere manier met je probleem om te leren gaan. Door confrontatie met je probleem en het vernieuwen en experimenteren van nieuw gedrag, ontdek je een eigen positie. Een plek waar jij in je kracht staat en jezelf mag zijn (de “kracht”).

Groepstherapie is een pakket waarin we met minimaal 8 deelnemers werken aan individuele problemen. In de groep wordt van elkaar geleerd en twee therapeuten begeleiden de groep.

Je kan denken aan de volgende problemen:
○ onveiligheid op het werk
○ overbelasting doordat mensen veel van je vragen
○ stress en burn-out klachten
○ oververmoeidheid doordat grenzen niet duidelijk zijn
○ zelf geen grenzen kunnen stellen
○ moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
○ teveel ´ja´ zeggen omdat in beginsel alles leuk en goed lijkt
○ gevoel dat er gebruik van je gemaakt wordt
○ angst om de ander te verliezen
○ bang om niet begrepen te worden

E-coaching: Heb je al hulpverlening gehad, maar val je soms terug in een oud patroon? Heb je best helder waar je probleem zit en voel je je krachtig genoeg om, met een steuntje in de rug, zelfstandig met je probleem aan de slag te gaan? Dan kan E-coaching iets voor jou zijn. Door middel van emailcontacten vertelt je ons je probleem en coachen we je hier op. Je mag van ons verwachten dat we op korte termijn reageren en een antwoord geven waar je verder mee komt. Merken we tijdens de E-coaching sessies dat het toch verstandig is om face-to-face gesprekken het hebben, dan stoppen we de online hulp.